ایمنی در کار با بلدوزر، جرثقیل، لیفتراک و لودر
رانندگی با سایر ماشینآلات سنگین همچون بلدوزر، جرثقیل، لیفتراک و لودر را باید به افرادی سپرد که آموزشهای لازم را دیدهاند و در این زمینه، مهارت کافی دارند. رانندگان باید از سالم بودن ماشینآلات در هر شیفت اطمینان حاصل نمایند و از کارکردن با ماشین آلات و تجهیزات معیوب خودداری نمایند.
ملاحظات ایمنی کار با این گونه ماشینآلات را میتوان در موارد ذیل خلاصه نمود:
1 - قبل از شروع به کار راننده باید از سالم بودن ماشین مطمئن شود. باید وضعیت ترمزها، جلو برندهها و گیرههای نگه دارنده را کنترل کرد.
2 - در شب باید روشنایی کافی برای کار ماشینآلات وجود داشته باشد.
3 - قبل از شروع به کار باید وضعیت چراغهای آن بررسی شود.
4 - در محل مانور ماشینآلات نباید موانعی مانند کابل و نظایر آن وجود داشته باشد و این موانع باید با دستکش مخصوص برداشته شوند.
5 – رانندگان همیشه باید از کمربند ایمنی استفاده نمایند.
6 - از نزدیک شدن به تودههای بلند که احتمال ریزش دارد جلوگیری شود.
7- زمانی که بین لبههای نزدیک به هم و باریک کار انجام میپذیرد، هرگز تیغه دستگاه را موازی لبهها قرار گیرد.
8 - هنگام تخلیه باید از محدوده محل تخلیه فاصله گرفت.
9 - ماشینآلات باید به هنگام حرکت به جلو و عقب، مجهز به سیستمهای هشدار دهنده نظیر علائم صوتی بوق، زنگ یا سوت باشد.
10 - هنگامی که ماشین پارک میشود، باید دنده در وضعیت خلاص قرار گیرد و قفل ترمز در وضعیت ترمز باشد.
11 - توقفگاه ماشینآلات سنگین باید از انبارهای سوخت فاصله داشته باشد.
2-3-5-3) حفاظت از عملیات ساختمانی
کارگاهها و محلهای انجام عملیات ساختمانی بر اساس مقررات ایمنی بایستی به طور مطمئن و ایمن، محصور و از ورود افراد متفرقه و غیرمسئول به داخل آن جلوگیری بهعمل آید. همچنین نصب تابلوها و علایم هشداردهنده که در شب و روز قابل رؤیت باشند، در اطراف کارگاه ساختمانی ضروری است. در مواردی که بر اثر انجام عملیات ساختمانی خطری متوجه رفتوآمد عابرین و اتومبیلها باشد، بایستی جهت پیشگیری از حوادث با اخذ مجوز از مراجع ذیربط یک یا چند مورد از موارد زیر بکار گرفته شود:
- گماردن یک یا چند نگهبان با پرچم اعلام خطر
- نصب چراغهای چشمکزن یا علایم شبرنگ با قراردادن نردههای حفاظتی متحرک در فاصله مناسب از محوطه خطر
- نصب علایم آگاهی دهنده و وسایل کنترل مسیر
- ایجاد سازههای حفاظتی محصور کننده (حصارها)
ارتفاع حصارهای ساختمانی براساس ضروریات امنیتی تعیین میگردد ولی بر اساس ضوابط ایمنی این ارتفاع نبایستی از یک متر کمتر باشد.
حصارهای عملیات ساختمانی بایستی در تمامی شرایط (شامل روز، شب، بارش باران و برف، هوای مه آلود و رشد پوششهای گیاهان) قابل رؤیت باشند، بویژه در شرایطی که خطری برای کارکنان شاغل در محل و افراد و یا وسایط نقلیه در حال عبور از مجاورت کارگاه وجود داشته باشد. رنگ حصارها در محلهای عبور افراد به منظور قابل رؤیت بودن بایستی قرمز یا نارنجی و در محلهای عبور خودروها بایستی از نوع شبرنگ قرمز یا نارنجی باشد.
برای جلوگیری از سقوط مصالح ساختمانی و ابزار کار بر روی کارگران و افرادی که در محوطه کارگاه ساختمانی از مجاوز ساختمان دردست تخریب، احداث و یا تعمیر و بازسازی عبور مینمایند، باید یک سرپوش حفاظتی با عرض و استحکام کافی از شبکه فلزی یا از جنس الوار چوبی با شرایط زیر در دیواره اطراف ساختمان نصب گردد.
- سرپوش حفاظتی باید با توجه به ارتفاع و وضعیت ساختمان چنان طراحی و ساخته شود که در اثر ریزش مصالح و ابزار کار بر روی آن هیچگونه خطری متوجه افرادی که از زیر آن عبور مینمایند، نگردد.
- زاویه سرپوش حفاظتی را نسبت به سطح افقی میتوان بین 30 تا 45 درجه به سوی ساختمان اختیار نمود. (ادارهبهداشت،ایمنیومحیطزیستوزارتنفت 1384)