:
گیاهان به عنوان یکی از اجزاء طبیعت، از دیرگاه پشتوانه غنی نیازهای بشری بودهاند و میتوان با اطمینان گفت تا زمانی که انسان در این کره خاکی به سر میبرد، به گیاهان نیاز دارد (سلیمان زاده، 1377).
در بحث گیاهان دارویی، محدودیتهای کاشت و نگهداری آن ها متعدد میباشد که از آن جمله میتوان به کوتاه بودن فصل کاشت و یا برداشت بعضی از گونههای گیاهی، کمبود زمینهای مناسب جهت داشت، ناچیز بودن مواد موثره حاصل از گیاه و غیره اشاره کرد (ثقه الاسلام و موسوی، 1385).
یکی از راههای رفع این محدودیتها کشت بافت گیاهی[1] است. تکنیکهای کشت بافت گیاهی درحال حاضر به عنوان یک ابزار قوی جهت رفع مشکلات اساسی و کاربردی بیولوژی گیاهی درآمده است.
استفاده از گیاهان به عنوان دارو از زمانهای خیلی دور در معالجه انسان و دام مرسوم بوده است. در حال حاضر حدود یک سوم داروهای مورد استفاده دارای منشاء گیاهی میباشند. کشورهای آسیایی بخصوص هند، چین و ایران سابقه بسیار طولانی در این زمینه دارند. این گیاهان مواد زیستی بخصوص و فعال با مقادیر بسیار کم تولید میکنند که تحت عنوان متابولیتهای ثانویه نامگذاری میشوند. در سبز فایل، دانشمندان علوم گیاهی با بهره گرفتن از آخرین تکنیکهای عملی کشت بافت گیاهی، توانستهاند از انواع گیاهان ترکیبهای بسیار مفیدی را جهت مداوای بیماریهای سخت و غیر قابل مداوا و موارد استفاده دیگر، بدست آورند. در طی چند دهه اخیر روشهای متفاوتی با بهره گرفتن از بیوتکنولوژی[2] درزمینه پرورش محصولات گیاهی برتر ابداع شده است که از جمله آن ها میتوان روشهای ایجاد گونههای جهش یافته[3] و پلی پلوئید[4] را نام برد.
گیاهان دارویی فراوانی در کشور ما میرویند که بسیاری از آن ها از جمله نعناع فلفلی دارای طیف وسیعی از خواص دارویی میباشند. برهمین اساس بررسی و مطالعه گیاهان دارویی ایران با بهره گرفتن از ابزارهای امروزی ضروری به نظر میرسد. کشت سلول و بافت که به عنوان کشت درون شیشهای[5] و یا کشت استریل نیز مطرح میشود، ابزاری مهم در مطالعات پایه و کاربردی بوده و دارای کاربردهای تجاری است (رجببیگی و همکاران، 1385؛ سونانداکوماری و همکاران[6]، 2003). یکی از این کاربردها امکان ایجاد گیاهان ترانسژنیک با وارد کردن DNA تقریبا از هر منبع دیگری میباشد. شاید اولین قدم در زمینه کشت بافت گیاهی در سال 1756 توسط هنری لوئیس داهامل برداشته شد، زمانی که وی شاهد تشکیل کالوس[7] در حین مطالعه مواد التیام دهنده زخمهای گیاهی بود (غضنفری[8]، 1994).
اساس تئوری کشت بافت گیاهی توسط گتلیت هابرلنت از آکادمی علوم آلمان در سال 1902، بعد از آزمایشهای وی روی کشت تک سلولها پیشنهاد گردید (هابرلنت[9]، 1902). توسعه روشهای کشت بافت و زیستشناسی مولکولی برای تبادل DNA بین موجودات زنده غیر خویشاوند این امکان را میدهد که ژنهای جدیدی از موجودات زنده خارج از سلسله گیاهی به درون گیاهان گیرنده وارد شوند. لذا مطالعه حاضر میتواند کمکی جهت بررسی و واکنشهای گیاه نعناع فلفلی نسبت به تکنیکهای مختلف کشت بافت و باززائی این گیاه از طریق کشت بافت و اثر مواد جهشزائی همچون اتیل متان سولفانات[10] (EMS) باشد، تا محققین دیگر بتوانند به مطالعه خواص دارویی یا تغییرات لازم در مواد موثره یا فعال (متابولیتهای ثانویه) و یا مطالعات انتقال ژن در این گیاه بپردازند.
1-1-1 اهمیت موضوع
برای انجام کشت بافت نعناع فلفلی (Mentha piperita) از بخشهای مختلف گیاه مانند ریشه، برگ، ساقه و گره استفاده شد (سونانداکوماری و همکاران، 2003؛ ساجانا و همکاران[11]، 2011). با توجه به اینکه روش معمول اصلاح و بهبود تولید متابولیتهای ثانویه در گیاهان دارویی شامل کاشت آن ها در مزرعه و سپس برداشت و استخراج این مواد به روشهای شیمیایی و غیره با مشکلات متعددی نظیر شرایط محیطی و زراعی، صرف زمان، هزینه و استفاده نیروی کار زیاد و همچنین خطرنابودی برخی از گیاهان دارویی کمیاب روبرو است، استفاده از روشهای نوین از جمله کشت درون شیشهای (in vitro) ضرورت مییابد به همین منظور اولین بار در سال 1976 توسط زنیک تکنیک کشت سوسپانسیون سلولهای گیاهی حاوی متابولیتهای ثانویه انجام گرفت. البته در ارتقاء بیوسنتز متابولیتهای دارویی در شرایط درون شیشهای اغلب، گیاهانی انتخاب میشوند که بازده تولید متابولیتهای با ارزش در آن ها بالا باشد (باقری و صفاری، 1387).
نعناع فلفلی به عنوان یک گیاه دارویی شناخته میشود (امیدبیگی، 1384،1389). تاکنون مطالعات زیادی در مورد تعیین مواد موثره نعناع فلفلی صورت گرفته است (کاظم الوندی و شریفان، 1388). موارد مصرف و خواص دارویی آن نیز به خوبی مطالعه شده است اما مطالعات کشت بافت و ایجاد جهش زیاد نبوده است. با توجه به اینکه تکثیر این گیاه از طریق بذر مشکل است (بدلیل بذور کم و نابارور)، بهترین و سریعترین راه برای داشتن گیاه جهت مصارف صنعتی، کشت بافت است. همچنین با در نظر گرفتن اهمیت و خواص دارویی این گیاه، مطالعات کشت بافت و بهینهسازی محیط کشت جهت اهداف مختلف برای این گیاه ضرورت دارد.
1-1-2 فرضیات
1- کشت بافت یکی از راههای سریع در ازدیاد انبوه نعناع فلفلی میباشد.
2- نعناع فلفلی در محیط کشت همواره در دسترس برای اعمال هر گونه اعمال تیمار از قبیل جهش میباشد.
3- ایجاد جهش نقطهای تا چه میزانی میتواند بر روی مواد موثره و میزان اسانس تغییر ایجاد نماید.
1-1-3 اهداف پژوهش
1- آشنایی با تکنیک کشت بافت گیاه دارویی نعناع فلفلی و تکثیر آن در داخل شیشه.
2- بدست آوردن مقدار قابل توجه گیاه در حال رشد برای اعمال جهش نقطهای در نعناع فلفلی.
3- بررسی تغییر در میزان مواد موثره گیاه در غلظتهای مختلف ماده جهشزای EMS
1-2 کلیات
1-2-1 گیاه شناسی
نعناع فلفلی با نام علمی Mentha piperita L. و بـا نـام عمومی Peppermint ازخانواده نعناعیان یک گیاه علفی چند ساله است که در ردهبندی گیاهی از تیرهLamiaceae راسته Lamialse و رده Rosidae میباشد (فوستر[12]، 1996؛ پیرس[13]، 1999). برگهای آن بیضوی ، متقابل ، نوک تیز ، دندانهدار کمی پوشیده از کرک به درازای ۷-۴ سانتیمتر و به عرض ۳-۲ سانتیمتر است (فلمینگ[14]، 1998). گلها کامل نامنظم، اکثراً دوجنس یا هرمافرودیت و مجتمع به صورت گروهی در روی ساقه و در انتهای ساقه ظاهر میشوند گلها در ماههای مرداد و شهریور ظاهر میشوند (امیدبیگی، 1384،1389). رنگ آنها گلی روشن یا کم و بیش ارغوانی مایل به بنفش میباشد و به تعداد زیاد نیز در مجاورت یکدیگر به نحوی مجتمع میشوند که مجموعاً در قسمت انتهای ساقهها ، به صورت سنبلههایی با شکل ظاهری، بیضوی و نوک تیز جلوه میکند (شکل1-1). برخی از شاخههای این گیاه عقیم و عاری از گل باقی میماند. عمر گلها بسیار کوتاه و مدت کمی پس از تشکیل از گیاه جدا میشود، میوه کپسول ، کوچک و به رنگ قرمز تیره است (امیدبیگی، 1384،1389).