مفاهیم مرتبط
شماری از مفاهیم که در ارتباط با نقشه کاداستر و مرتبط با حقوق کاداستر میباشند. از جمله این مفاهیم را میتوان عبارات “زمین"، “قطعه زمین"، “سیستم اطلاعات زمین” و ” سیستم اطلاعات جغرافیایی” در نظر گرفت.
1ـ2. زمین
ناحیهای از سطح کره زمین به همراه آب، خاک، سخره ها، معادن، هیدروکربنها و هوای بالای آن گفته میشود که در معنای آن معادل کلمه انگلیسی Earth است و در معنای محدودتر معادل کلمه Land میباشد، فارق از تعریف فوق که رویکرد جغرافیایی و طبیعی دارد، زمین، به لحاظ حقوقی، عبارت است از قسمتی از داراییهای غیر منقول که بدان عرصه نیز اطلاق گردیده و از منظر نوع کاربری به کاربری تجاری، زراعی، مسکونی، اداری، تقسیم شده و از منظر تقسیمات جغرافیای سیاسی به زمین شهری و روستایی و از جهت نوع مالکیت به زمین عموم، دولتی و خصوصی تقسیم میشود. زمین از نقطه نظر علوم و شهرسازی نیز ممکن است به منطقه، ناحیه، بلوک و محدوده نیز تقسیم گردد.
2ـ2. قطعه زمین
قطعه زمین از نقطه نظر حقوقی سهم معین و پیوستهای از سطح زمین است که در آن حقوق ملکی و علاقه واحد و یکپارچه وجود داشته باشد. مرز بین قطعات در روی زمین به وسیله تعاریف توصیفی و عملیات نقشه برداری معین میشود، برای کاداستر، قطعه زمین به عنوان یک واحد فضایی مبنا و پایه شناخته شده است. بنابراین قطعه زمین کاداستری ناحیهای از زمین است که هویت کاملا مجزایش توسط حد قانونی، پرداخت مالیات و یا کاربرد آن تعریف میشود.
3ـ2. سیستم اطلاعات جغرافیایی
سیستم اطلاعات جغرافیایی به مجموعه اطلاعات در بردارنده جغرافیای عمومی، سیاسی، اقتصادی، طبیعی (زمینی) و فرهنگی گویند. چنین سیستم اطلاعاتی با ارائه اطلاعات پایهای به افراد، تجار، سیاسیون و غیره، باعث تسهیل در برنامه ریزی و کارآمدی آن میشود. پرواضح است که سیستم اطلاعات جغرافیایی عامتر از سیستم اطلاعات زمین است.
4ـ2. سیستم اطلاعات زمینی
سیستم اطلاعات زمینی نوعی بانک دادههای مکانی به حساب میآید. در ماده 3 از آیین نامه مسبوق الذکر هدف از ذخیره لایههای کاداستر را شکل گیری بانک اطلاعات سرزمینی بیان نموده است. سیستم اطلاعات زمینی در فدراسیون بین المللی نقشه برداری به صورت زیر تعریف شده است: “سیستم اطلاعات زمینی ابزاری است برای تصمیم گیریهای قانونی، مدیریتی و اقتصادی و کمکی است برای برنامه ریزی و توسعه که از یک سو شامل پایگاه دادههای حاوی اطلاعات فیزیکی ـ فضایی زمین ـ مرجع برای یک ناحیه مشخص و تعریف شده است و از سوی دیگر تکنیکهای جمع آوری، به هنگام سازی، پردازش و توزیع قانونمند دادهها را در برمیگیرد. ” مبنای سیستم اطلاعات زمین وجود یک سیستم همگن مرجع فضایی است که کار ارتباط دادهها را درون سیستم با دیگر دادههای مربوط به زمین آسانتر میکند. درواقع، به کمک سیستم اطلاعات زمینی میتوان به مدیریت زمین پرداخت. اینکه چه شخص یا نهادی صلاحیت تصمیم گیری و برنامه ریزی دارد؟ اینکه نوع کاربری و حدود بهره برداری از زمین به چه شکلی باشد؟ اینکه تغییرات اولیه و ثانویه چگونه بوده و مالک یا مالکین در طول زمان چه شخص یا اشخاصی بوده اند؟ و بسیاری از الگوهای مدیریتی و عمرانی دیگر در گرو الگوی سیستم اطلاعات زمین است. از جمله مزیتهای کاداستر ثبتی به وجود آوردن سیستم اطلاعات زمین است که آن نیز به نوبه خود موجب انضباط در زمین داری کشوری میشود.
رجبی فر، عباس، “مدیریت زمین و کاداستر"، فصل نامه شهرنگار، 1387، ص32