معاهده کپیرایت آمده است که تعادل بین منافع شخصی تولیدکنندگان مصادیق مالکیت فکری و منافع عموم در حق دسترسی به داده ها و اطلاعات است، صورت پذیرد زیرا عده ای بر این عقیده اند که به کارگیری حقوق مالکیت فکری در سنجش از راه دور به شدت بر امکان دسترسی به این داده ها که برخی برای حفظ حیات بشر ضروری هستند تاثیر میگذارد، زیرا این فناوری ابزاری ارزشمند در حل بسیاری از مشکلاتی که بشر در قرن بیست و یک با آن مواجه است چون در مدیریت و پیش بینی فجایع زیست محیطی در کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته میباشد. اما از بعد دیگر، رشد هر چه بیشتر این تکنولوژی از طریق حضور شرکتهای خصوصی میسر خواهد شد و انگیزه این شرکتها از طریق حمایت و تجاری سازی داده های ماهوارهای تامین میگردد. به عبارت دیگر، پذیرش حقوق مالکیت فکری در داده های پردازش شده به منظور افزایش حضور شرکتها، کاهش قیمت و در نهایت افزایش بازار داده ها ضروری است.
در نتیجه، حقوق مالکیت فکری دارای نقش به سزایی در تشویق سرمایه گذاران سنجش از راه دور میباشد و دریغ نمودن چنین تضمین و حمایتی تولید این دسته از داده ها را با چالش روبرو خواهد کرد و حتی چنانچه کشورهای در حال توسعه توانایی ارزیابی و پردازش داده ها را کسب نمایند، خود آنها با موضوع حمایت فکری از داده های پردازش شده توسط خویش در آینده روبرو خواهند شد. همچنین با توجه به این موضوع که کارکردهای بیشمار داده های خام سنجش از راه دور چون عکسها و حتی اطلاعات دیجیتالی علی الخصوص حتی با بهره گرفتن از داده های خام امکان پذیرست، مشکل دسترسی به دلیل عدم حمایت از این داده ها در کشورهای توسعه یافته عملا با مانعی روبرو نخواهد شد. با این حال، تاکنون جهان در حال توسعه در برابر این دیدگاه مقاومت کرده اند و اعلام مینمایند که بر اساس قانون تجاریسازی، سرمایه گذاران خصوصی بایستی بر اساس اصل عدم تبعیض، داده های خام را که مستقیما از ماهواره ها به دست می آیند را در اختیار تمامی مصرف کنندگان فارغ از هر نوع تبعیض و تعصب و بر اساس قیمت متعارف قرار دهند.
به هر حال، امروزه شاهد حمایت شدید از داده های سنجش از راه دور میباشیم به گونه ای که علاوه بر شرکتهای خصوصی، نهادهای فعال با بودجه عمومی نیز ادعای مالکیت داده های خام و نه پردازش شده سنجش از راه دور را مطرح می کنند. در حالیکه در راستای تامین اصول بنیادین حقوق مالکیت فکری و شروط حمایت کپیرایت که شامل اصل تفکیک ایده از بیان و شروط اصالت و خلاقیت است، تمایز میان داده های خام و پردازش شده در ایجاد تعادل ضروری است به گونه ای که داده های خام که دربردارنده موضوعات حقیقی هستند و هیچگونه خلاقیتی در آنها اعمال نشده است، سزاوار حمایت نخواهند بود. همچنین، با توجه به استدلالات متخصصان این حوزه، این داده ها الزامات کالای عمومی بودن را نیز دارا هستند و نمیتوان نقش آنان را به دلیل منافع کاربردیشان در ارتقای شرایط محیط زیست، توسعه اقتصاد، صنایع و همچنین به عنوان حق بنیادین بشری شهروندان در مشارکت توسعه پایدار نادیده گرفت. علاوه بر این، وجود چنین حقی در عصر اطلاعات که مجراهای اصلی توزیع اطلاعات را مورد خطاب قرار میدهد دارای اهمیت شگرفی است.
به عقیده بسیاری، در عصر حاضر با حمایت افراطی مالکیت فکری روبرو هستیم در حالیکه در حقوق مالکیت فکری، کپی برداری و نقض حقوق صاحب حق، ممنوع تلقی میگردد و نه خود دسترسی به داده ها. در نتیجه هدف دیگر در این رساله، تاکید بر بیش از اندازه بودن حمایت مالکیت فکری بر تولیدات سنجش از راه دور میباشد که در واقع باعث منحرف شدن حقوق مالکیت فکری از هدف اصلی خویش، شده است.
یکی دیگر از چالشها، موضوعات صلاحیتی با توجه به اصل سرزمینی بودن در حقوق مالکیت فکری است، به طور مثال، در طرح ایستگاه فضایی بین المللی افراد مختلفی از کشورهای گوناگون تحت عنوان همکاری بین المللی فعالیت می کنند و موضوع نقض حقوق توسط آنان و تعیین دادگاه صالح، مسئله را پیچیده تر می کند. به طور خلاصه، در این رساله به دنبال روشن سازی ابعاد حقوق مالکیت فکری در فضا و نوع و چگونگی حمایت اعطایی به مصادیق مالکیت فکری با لحاظ کردن منافع عمومی و نیاز کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته میباشیم.
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد
یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است