:
ذرت یک گیاه 4 کربنه، بومی آمریکای مرکزی با تولید بسیار بالااست، که پایین بودن اسید آمینه لیزین آن از طریق وارد کرون پروتئین دانه های بقولات در جیره غذایی دام جبران شده است (کوچکی و خواجه حسینی، 1387). ذرت پس از گندم و برنج مهمترین محصول زراعی است و توجه خاصی به این گیاه است. زیرا كه موارد استفاده زیادی برای انسان، دام صنعت، داروسازی، صنایع غذایی و … دارد (نورمحمدی و همكاران، 1389). توجه به نیاز روز افزون كشور به تامین مواد غذایی و تولید فراورده های دامی و سهم ذرت در جیره غذایی طیور بررسی عوامل مهم افزایش تولید این محصول استراتژیک اهمیت زیادی پیدا كرده است (مقنی نصری، 1381). ذرت نیرومندترین گیاه زراعی در جذب و ذخیره سازی انرژی موجود در زمین است به همین جهت به این گیاه لقب سلطان غلات را داده اند، این گیاه قادر است نسبت به آب مصرفی خود بالاترین عملكرد را در واحد سطح تولید نماید (نورمحمدی و همكاران، 1389).
ذرت در رده بندی گیاهی، این گیاه از شاخه گیاهان گلدار یا پیدازادان از رده نهان دانگان از زیر رده تك لپه ای ها از راسته تك لپه ای های بی جام (یعنی با پوشش گل ها فاقد گلبرگ اند و از فلس هایی احاطه شده اند) و از تیره گندمیان و از زیر تیره پانیكویئده و طایفه Maydcae است(میر هادی، 1380).
نسبت تولید علوفه به كل محصولات زراعی در كشور 12/20 درصد است كه از سال 1374 تا 1380 سیر صعودی داشته است (جلیلی، 1382).
راندمان تولید در هكتار ذرت دانه ای كشور در سال زراعی 1384-1383 در اراضی آبی 7227 كیلوگرم و در اراضی دیم 2788 كیلوگرم بوده است و كل تولید ذرت دانه ای در كشور حدود 2 میلیون تن برآورد شده است (آمارنامه كشاورزی، 1382).
براساس آمارنامه فائو )2003) سطح كل زیر كشت ذرت در جهان 142685000 هكتار میزان تولید كل ذرت در جهان 043/648 میلیون تن بوده است (آمارنامه كشاورزی 1382). سطح زیر كشت ذرت دانهای كشور در سال زراعی 1384-1383 حدود 276 هزار هكتار برآورد شده كه 88/99 درصد آن اراضی آبی و بقیه دیم بوده است. استان کرمانشاه در سال زراعی 89 از لحاظ عملکرد ذرت در واحد سطح رتبه نخست و از لحاظ سطح زیر کشت پس از استان فارس و خوزستان مقام سوم را دارا بود. حدود 36 هزار هکتار از اراضی استان زیر کشت ذرت رفته که از این سطح 26 هزار هکتار کشت اول و مابقی کشت دوم است و پیش بینی می شود با آغاز برداشت از نیمه دوم شهریور امسال با عملکرد 2/9 تن در هکتار بیش از 320 هزار تن ذرت در این استان تولید شود (بی نام، 1389). علوفه خشك از لحاظ وزنی حدود 25 درصد علوفه تر را شامل می شود در آمریكای شمالی، معیار انرژی متمركز در خوراك های دامی(علوفه خشك) كه در بیشتر موارد استفاده می شود. شامل كل مواد قابل هضم (TDM)، مواد خشك قابل هضم و انرژی قابل هضم است (كریمی، 1386).
ذرت علوفهای به عنوان گیاهی با توانایی بالا و سازگاری در اكثر مناطق كشور می تواند نقش مهمی در تامین علوفه مورد نیاز دام ها بویژه در فصل زمستان ایفا نماید (چوگان، 1375). تقریباً كلیه قسمت های ذرت اعم از ساقه و برگ، دانه و حتی كاكل و چوب بلال مصرف می شود در بیش از 500 نوع فراوده گوناگون از آن بدست می آید، مواد مصرف ذرت در تغذیه انسان، تغذیه دام و طیور و مصارف صنعتی است (آمار نامه كشاورزی، 1382).
تعیین تاریخ کاشت یکی از اولویتهای تحقیقاتی در کشت هر محصول میباشد این عوامل اهمیت ویژهای در موفقیت کاشت ذرت دارد و عملکرد کمی و کیفی علوفه را تحت تأثیر قرار میدهد. زمان کاشت بر سرعت رویشی، شاخص سطح برگ، وزن برگ و ساقه و عملکرد نهایی علوفه تأثیر میگذارد (محمدی ،آقاعلیخانی، 1386).