ای جهت ورود به بحث مدلسازی و جهت شناخت عوامل موثر بر فرایندها و پیش بینی تغییرات ناشی از فرایند استفاده میگردد (پورفلاح و همکاران، 1391). هدف از پژوهش حاضر بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، پارامترهای سینتیک اکسایش روغن حاصل از دانه خرفه[4] به عنوان یک روغن گیاهی جدید و همچنین اثر عصاره متانولی-آبی آن بر پایداری حرارتی و اکسایشی روغن سویا در مقایسه با آنتیاکسیدان سنتزی BHT میباشد.
. خرفه
خرفه دارای تاریخچه طولانی برای مصرف بشر، خوراک دام و مصرف داروئی میباشد (لیو و همکاران، 2000). خرفه یکی از اعضای خانواده پورتولاسه[1] میباشد که شامل بیش از 120 نوع گونه گیاهی آبدار و بوتهای است (رینالدی و همکاران، 2010). در متون مصری زمان فرعون نیز نام خرفه به عنوان یک گیاه داروئی ذکر شده بود (دخیل و همکاران، 2011). دو نوع گیاه خرفه وجود دارد: یک نوع از آن به صورت خودرو و با شاخههای منشعب رشد می کند و دیگری به صورت یک گیاه کشاورزی کشت می شود (صفدری و کاظمی تبار، 2009). خرفه در یونان، لبنان و دیگر کشورهای مدیترانهای به صورت سبزی در سوپ و سالاد مصرف میشده است (ازکو و همکاران، 1999). خرفه به عنوان هشتمین گیاه خوراکی رایج جهان معرفی شده است. این گیاه بومی هند و آسیای میانه است اما در آمریکا، اروپا، استرالیا و چین نیز رشد می کند(مورئو و همکاران، 2009). در ایران نیز خرفه تقریباً درتمام نقاط به خصوص نواحیگیلان، مازندران، تهران و اطراف آن پراکندگی دارد و در مناطق جنوبی ایران به عنوان سبزی خوردن کاشته می شود (میلادی گرجی و همکاران، 1385). سازمان بهداشت جهانی[2] خرفه را به عنوان یکی از پرمصرفترین گیاهان داروئی معرفی کرده است و اصطلاح اکسیر جهانی به آن نسبت داده شده است(دمیربان و همکاران، 2010).
2-1-1. گیاهشناسی
خرفه گیاهی سبز یکساله با ساقهی آبدار خوراکی، برگهایی متقابل و گلهایی کوچک به رنگ زرد میباشد. برگها فرم قاشقی دارند، دارای طول 1 تا 5 سانتیمتر و عرض 5/0 تا 2 سانتیمتر هستند در حالیکه ساقهها استوانهای شکل بوده و 30 سانتیمتر طول و 3 میلیمتر قطر دارند (الیویرا و همکاران، 2009؛ میلادی گرجی و همکاران، 1385). بذرها در غلافهای کوچک به وجود میآیند که رنگ آنها قهوهای متمایل به زرد است. نژادهای وحشی آن عموماً ساقههای گسترده بر سطح زمین داشته ولی نژاد پرورش یافته آن ساقهای ضخیم، گوشتدار، به وضع قائم و با ارتفاع 10 تا 30 سانتیمتر دارد. نژادهای وحشی آن در حاشیه دریاچهها، اراضی شنزار و نواحی سایهدار یافت میشوند. با اینکه منشاء اصلی آن نواحی خاور نزدیک ذکر گردیده اما امروزه تقریباً در اکثر نواحی کرهی زمین مشاهده میگردند. خرفه در ایران در مناطق مختلفی از قبیل گرگان، لاهیجان، کردستان، اصفهان، لرستان، بلوچستان، اراک، قزوین، کاشان، بندر انزلی و بسیاری از نقاط دیگر ایران پرورش مییابد (صفدری و کاظمیتبار، 2009). این گیاه دارای رشد سریع و سازگاری بالاست و مقدار زیادی دانه تولید می کند (لیو و همکاران، 2000). بذرهای آن در فروردین تا اردیبهشت ماه جوانه زده و در تیر تا شهریورماه گل میدهد و از جمله گیاهانی است که در همان سال به طریق رویشی نیز زیاد شده و گسترش مییابد (پورطوسی و همکاران، 1387). خرفه تا حد زیادی به خاکهای شور مقاوم است و می تواند تولید قابل توجهی در شرایط تنش شوری داشته باشد (رحیمی و کافی، 1389).
2-1-2. ساختار شیمیایی خرفه
دانهی خرفه حاوی 4/17 درصد روغن و بتاسیتواسترول میباشد. خرفه به عنوان یک نوع غذا و گیاه داروئی به دلیل وجود مواد مغذی فراوان از جمله: پروتئین، کربوهیدرات، کلسیم، پتاسیم، روی و سدیم هزاران سال است که در چین مصرف می شود (کوتب و همکاران، 2011).
در بین ترکیبات مؤثر خرفه روغنهای فرار، یکی از مهمترین ترکیبات در این گیاه میباشند. روغنهای فرار ترکیباتی هستند که از گیاهان مشتق شده اند و به صورت فرار یا تبخیر شده درطبیعت وجود دارند. روغنهای فرار در گیاهان معمولاً حاوی ترپنوئید یا گروه اسیدی و ترکیبات معطر هستند. برگهای خرفه آبدار بوده و حاوی نمکهای مختلف، پروتئین و کربوهیدرات هستند. بیشترین مقدار پروتئین و کربوهیدرات مربوط به زمان رسیدگی دانه میباشد. برگها همچنین حاوی کاروتن، اسیدآسکوربیک، اسید نیکوتنیک و توکوفرول میباشند (دمیربان و همکاران، 2010). گلوتاتیون که به مقدار زیاد در گوشت تازه و به مقدار کم در میوه و سبزی یافت می شود در خرفه نیز وجود دارد (لیم و همکاران، 2006). خرفه منبعی عالی از آلفاتوکوفرول، اسیدآسکوربیک و بتاکاروتن است که عامل توانایی آن در مهار رادیکال آزاد میباشند (رینالدی و همکاران، 2011). آب، پکتین، پروتئین، کربوهیدرات، اسیدهای چرب به ویژه اسیدهای چرب غیراشباع امگاسه، مواد آنتیاکسیدانی و عناصر معدنی از جمله ترکیبات دیگر موجود در خرفه هستند (اسدی و همکاران،1385). همچنین گزارشهایی مبنی بر وجود آلکالوئیدها، کومارین، فلاوونوئیدها، پلیساکاریدها، گلیکوزیدها و آنتراکوئینون گلیکوزیدها در خرفه موجود میباشد. دانه خرفه مؤثرتر از خود گیاه است و منبعی خوب برای استفاده به عنوان ماده غذایی میباشد (کوتب و همکاران، 2011).
خرفه منبع خوبی از مواد معدنی، ویتامین C، E و کاروتنوئید نیز میباشد. اخیراً گزارش شده برگ، ساقه و جوانه خرفه به ترتیب حاوی 235، 56 و 91 میلیگرم اگزالات در 100 گرم میباشند (مورئو و همکاران، 2009). خرفه به عنوان یک سبزی برگی پذیرفته شده است و ممکن است علت محدودیت استفاده از آن میزان بالای اسید اگزالیک آن باشد (رینالدی و همکاران، 2010). کابریرا و همکاران (2009) ساختار شیمیایی برگ خرفه را مورد بررسی قرار دادند که نتایج آن در جدول 2-1 آورده شده است.