:
از هنگامی که بشر پا به عرصه حیات گذاشت دائما با مسئله کمبود غذا دست به گریبان بوده و پیوسته میکوشید تا بهنحوی با گرسنگی مقابله نماید. انسانها ابتدا زندگی خود را با شکار حیوانات و استفاده از میوه های جنگلی میگذرانده و کمکم با پیشرفت زمان به فکر استفاده بیشتر از مواهب الهی افتادند و اقدام به کشتوکار نمودند، با کاشت دانه های غلات این منظور را عملی نموده تا اینکه مسئله گرسنگی برطرف گردید. ولی با ازدیاد جمعیت، زراعت غلات به تنهایی نتوانست جوابگوی نیاز بشر باشد و انسان را از خطر گرسنگی برهاند،از اینرو کمبود مواد غذایی و کثرت جمعیت در قرن شانزدهم میلادی از مسائل و مشکلات دولتهای آن زمان گردید. بدینسبب کشورهایی چون اسپانیا و انگلیس متحمل مخارج گزافی شده و با روانه کردن کشتیها و ملوانان ورزیده درصدد پیدا کردن محصولات جدیدی بودند تا جوابگوی نیاز غذایی مردم آن کشورها باشد. بالاخره کاشفان اسپانیایی بین سالهای 1335 تا 1353 میلادی موفق شدند سیبزمینی وحشی را از کشور پرو به اروپا ببرند که پس از زراعت و اصلاح نژاد آن، رقیب سرسختی برای غلات گردید به طوریکه امروزه یکی از مظاهر تمدن بشر مصرف سیبزمینی است(کاظمی و همکاران، 1390). سیبزمینی یکی از مهمترین محصولاتی است که قسمت مهمی از نیازهای غذایی بشر را تامین مینماید و با توجه به نقش و اهمیت آن شاید بتوان برخی از مشکلات کمبود انرژی در جیره غذایی مردم را تامین کرد. سیبزمینی از نظر میزان تولید سالانه بعد از برنج، گندم و ذرت در مقام چهارم جهان و از نظر کشورهای تولید کننده بعد از ذرت در رتبه دوم قرار دارد. سیبزمینی از نظر ارزش غذایی مهم بوده و هم ردیف گندم و برنج میباشد (سبحانی، 1374). در کشور ما استعداد بالقوهای در زمینه رشد سیبزمینی وجود دارد. اگر الگوی مصرف جامعه به سمت این ماده غذایی متمایل گردد می تواند در حد زیادی جایگزین مصرف گندم گردد. نظر به اهمیت سیبزمینی به عنوان یکی از مواد غذایی مهم در کشور و اینکه استعداد فراوانی برای تولید این محصول استراتژیک وجود دارد لازم است تحقیقات و پژوهشهای تکمیلی بهزراعی و بهنژادی در مورد آن انجام شود. آشنایی با صفات مختلف ازجمله عواملی است که میبایست مورد توجه قرار گیرد. شناخت صفات موثر بر تولید و عملكرد می تواند در برنامه های اصلاحی و مدیریت مزرعه كاربرد داشته باشد. همچنین با در نظر گرفتن همبستگی بین صفات میتوان از آنها به عنوان ملاكهای انتخاب ارقام مناسب در مزرعه بهره برد. ضریب همبستگی رابطه متقابل صفات مختلف گیاهی و صفاتی كه مبنای انتخاب برای اصلاح عملكرد میباشند را مشخص میكند. اگر همبستگی بین عملكرد و یک صفت به علت اثر مستقیم صفت باشد، میتوان آن صفت را به منظور اصلاح عملكرد انتخاب نمود، اما اگر همبستگی به صورت غیرمستقیم باشد در آنصورت عمل انتخاب را باید برروی صفتی انجام داد كه باعث اثر غیرمستقیم شده است ضمنا انتخاب صفات كمی بعد از دورگگیری به علت تداخل اثرات محیطی و ژنتیكی كار مشكلی بوده و میزان موفقیت در انتخاب بستگی به اثرات ژن و وراثت پذیری صفات انتخاب شده دارد.
1-1- تاریخچه (خاستگاه و پراکنش سیبزمینی)
خاستگاه سیبزمینی، ارتفاعات آند در آمریکای جنوبی در حوالی کوههای بولیوی، پرو و مناطق گرمسیری بین عرضهای 10 درجه شمالی و 25 درجه جنوبی و در ارتفاع 2700 تا 4200 متر از سطح دریا بوده است (لسانی ، 1378). باستانشناسان و تاریخشناسان معتقدند سیبزمینی در حدود 2000 سال قبل از میلاد مسیح در مناطق کوهستانی پرو کشت میشده و غذای اصلی سرخپوستان و بومیان آن مناطق بوده است. هنوز هم در بعضی مناطق آمریکای جنوبی سیبزمینی بهصورت وحشی میروید. انواع وحشی، به امراض مقاوم بوده و به همین منظور برای بهدست آوردن ارقام مقاوم از ارقام وحشی استفاده می شود (سبحانی، 1374). در قرن شانزدهم، کثرت جمعیت و کمبود مواد غذایی، زمامداران کشورهای اسپانیا و انگلیس را بر آن داشت که ملوانان ورزیده خود را با کشتی به قاره آمریکا اعزام، تا در پیدا کردن محصولی که جوابگوی گرسنگی باشد، برآیند. بالاخره فرانسیسکو پیزا در سال 1524 میلادی وقتی قدم به ساحل کشور پرو نهاد، دریافت که قرنهاست سیبزمینی در آن کشور کشت می شود. در اوایل نیمه دوم قرن شانزدهم سیبزمینی با یک محموله نقره و طلا به اسپانیا فرستاده شد. بهتدریج سیب زمینی از کشور اسپانیا به دیگر کشورهای اروپایی برده شد. ابتدا از سیبزمینی به عنوان یک ماده درمانکننده استفاده میشد. فیلیپ دوم، پادشاه اسپانیا، تعدادی سیب زمینی به عنوان هدیه برای پاپ پیوس پنجم فرستاد و از وی خواست که آن را برای درمان بیماریش استفاده کند. در اوایل قرن هفدهم سیبزمینی در کاخ پادشاهان و سپس در کاخهای اشراف اروپایی به عنوان یک ماده غذایی گرانبها عرضه میشده است. در آن دوران گل سیبزمینی را به عنوان گل زینتی میشناختند و آن را به دستمال خود آذین میبستند (فلاحی، 1376). بعدها این گیاه به عنوان گیاه خوراکی مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به اینکه این گیاه منبع ارزان قیمتی برای تولید کالری مورد نیاز روزانه بود، بهتدریج جایگزین گندم و یولاف در رژیم غذایی اروپائیان گردید. ورود سیبزمینی به ایران به اوایل قرن نوزدهم میلادی برمیگردد. در حدود 200 سال پیش سرجانملکم سفیر دولت انگلستان، مقداری بذر سیبزمینی به دربار پادشاه قاجار هدیه کرد. این سیبزمینیها ابتدا در روستای پشند در اطراف تهران کشت شد. بعدا به فریدن اصفهان و بهتدریج به سایر نقاط کشور منتقل و کشت گردید. ادامه ورود ارقام اولیه وارداتی به سایر مناطق کشور منجر به نامگذاری ارقامی همانند اسلامبولی، پشندی و سفید باسمنج گردید تا اینکه با شروع به کار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال 1339 شمسی و ورود ارقام اصلاح شده جدید همانند آلفا، کوزیما و باراکا، قدمهای اساسی در راستای تحقیق روی سازگاری ارقام و بهینهسازی تولید آنها در کشور برداشته شد(صورتی زنجانی، 1380).
1-2- ترکیبات غده سیب زمینی
سیب زمینی مهمترین گیاه دولپهای در تغذیه انسان است. این محصول در جهان از نظر اهمیت غذایی مقام پنجم را بعد از گندمیان (گندم، برنج، ذرت و جو) دارد. در آمریکای شمالی، ضرایب تولید ماده خشک سیبزمینی در واحد سطح زمین نسبت به ماده خشک حاصل از گندم، جو و ذرت به ترتیب 04/3 درصد، 68/2 درصد و 12/1 درصد بیشتر است(رجبی، 1379). غده سیبزمینی با دارا بودن حدود20-16 درصد کربوهیدرات و حدود 2 درصد ترکیبات پروتئینی و پیشمادههای پروتئینی و حدود یک درصد چربی و عناصر معدنی از نظر میزان تولید انرژی و پروتئین در بین گیاهان زراعی از مقام بالایی برخوردار میباشد. سیب زمینی از نظر تولید پروتئین در هکتار در مرتبه نخست محصولات زراعی قرار دارد. پروتئین و نسبت پروتئین به کربوهیدرات در آن نسبت به بسیاری از غلات و سایر محصولات ریشهای و غدهای بالاتر است. متوسط جهانی عملکرد پروتئین در هکتار این محصول برابر 230 کیلوگرم در هکتار بوده که از گندم، برنج و حبوبات بیشتر است. تعادل پروتئینهای موجود، توازن بین اسیدهایآمینه مهم در پروتئین و ویتامینهای آن، سیبزمینی را دومین دارنده ارزش غذایی و به عنوان یک منبع غذایی بعد از تخممرغ مطرح میسازد (لسانی، 1378). کیفیت پروتئین سیبزمینی بسیار بالا میباشد، به طوریکه اگر ارزش بیولوژیکی پروتئین تخممرغ 96 باشد این رقم در سیبزمینی 73، سویا 72، ذرت 4، آرد گندم 53 و لوبیا 46 میباشد (رحیمی، 1379). نشاسته به عنوان اندوخته غذایی بسیاری از گیاهان محسوب می شود و گرانولهای نشاسته، در اصل،
بستههای فشردهای از پلیمرهای گلوکز محسوب میشوند (کائور و همکاران، 2002). نشاسته تجاری عمدتا از ذرت تهیه می شود ولی سیبزمینی و گندم نیز از منابع تامین نشاسته میباشند. تولید نشاسته از سیبزمینی برای اولین بار در قرن 18 انجام شد. در دانمارک از سال 1900 تولید نشاسته به صورت صنعتی آغاز گردید. به طوریکه 75 درصد تولید سیبزمینی این کشور برای تولید نشاسته مصرف می شود و این کشور بالاترین میزان تولید سرانه نشاسته در جهان را داراست (پشین ، 2001). اگرچه هزینه تولید نشاسته سیب زمینی بالاتر از سایر منابع آن میباشد لیکن خواص عملکردی آن ممکن است مصرف آن را در محصولات خاصی توجیه سازد. به عنوان مثال افزودن نشاسته سیبزمینی به نودلها باعث بهبود قوام و احساس در دهان می شود. سیبزمینی با دارا بودن مقادیر کافی از ویتامین C، تعدادی از ویتامین های گروه B و نیز برخی از اسیدهای آمینه ضروری مانند سیستئین و متیونین از نظر کیفیت در حد مطلوبی قراردارد (صورتی زنجانی، 1380). وجود فیبر در سیبزمینی باعث کاهش بیماریهای قلبی می شود. پتاسیم موجود در سیبزمینی تقویت کننده قلب و فلوئور موجود در آن برای سلامت دندانها ضروری است. ضمنا آهن موجود در آن برای کمخونی و منیزیم آن برای دفع سنگ کلیه مفید است به این ترتیب سیبزمینی علاوه بر ارزش غذایی، خواص دارویی نیز دارد (صورتی زنجانی، 1380). بر اساس برآوردها، 100 گرم سیبزمینی در جیره غذایی، 8 درصد از پروتئین، 10 درصد از آهن، 20 تا 50 درصد ویتامین C، 10 درصد ویتامین B1 و حدود 30 درصد انرژی مورد نیاز روزانه بدن را تامین می کند. جدول شماره 1-1 ترکیبات عمده غذایی در 100 گرم سیبزمینی را نشان میدهد.
[1] Kaur et al.
[2] Peshin