دیابت همراه با بیماری های دیگر
دربرخی افراد مبتلا به بعضی از بیماریها ( به عنوان مثال : تالاسمی ، بیماریهای لوزالمعده ، بیماریهای غدد درونریز و … ) دیابت نیز بروز می کند(قاری نیت،1383) .
2-2-3-6-پری دیابت
این افراد دیابتی به شمار نمیروند اما در معرض ابتلا به آن میباشند. یک مرحله ای است که بین نداشتن دیابت و داشتن دیابت نوع 2 میباشد به طوریکه فرد نه دارای سطوح نرمال قند خون است نهاینکه قندش خیلی بالامی باشد که به عنوان دیابت نوع 2 شناخته شود.
گروههایی با اختلال متابولیسم گلوکز کمتری نیز وجوددارند. این گروهها شامل اختلال تحمل گلوکز(IGT) واختلال قند خون ناشتا(IGF) است.IGT حالتی است که غلظت گلوکز خون بالاتر از حد طبیعی است اما در فرد دیابتی این سطح پایینتر است.IFGبه حالتی گفته می شود که قندخون ناشتا بالا است. امروزه،IGTبیشتر به عنوان یک خطر تلقی شده تا نوعی از دیابت وIFGحالتی است که خطر ابتلا به دیابت را در10سال آینده50%-25%افزایش میدهد. بههرحال وضعیتهای IGTوIFGبا تغییرات اصلاحی در شیوه زندگی بهبود مییابد. یکی دیگر از نتایج مهم تقسیم بندی جدید سندرم متابولیک است. سندرم متابولیک به مجموعه ای از دیابت نوع2یاIGTبا چند عامل خطر دیگر بیماریهای مهم نظیر چاقی، اختلال در غلظت چربیهای خون(دیسلیپیدمی)، فشارخون بالا(هیپرتانسون)، مقاومت به انسولین و افزایش خفیف در دفع پروتوئین از طریق ادرار(میکروآلبومینوری) بستگی دارد(هریس همکاران،2011).
2-2-4-همهگیرشناسی دیابت
دیابت یکی از مشکلات عمدهی بهداشت عمومی در جهان معاصر است که بهسرعت روبه افزایش است. این بیماری که پنجمین علت مرگومیر جوامع غربی و چهارمین دلیل مراجعهی شایع به پزشک است،15%هزینه های مراقبت بهداشتی را در ایالتمتحده به خود اختصاص دادهاست(عزیزی و همکاران،1379). تغییرات فردی و گذار فرهنگی جوامع همواره با پدیده پیرشدن در کشورهای درحالتوسعه، دیابت را بهیک اپیدمی جهانی تبدیل کرده است؛ به طوریکه سازمان بهداشت جهانی از سال1993تمام کشورهای جهان را به مقابله با این اپیدمی فراخوانده است. طبق گزارش این سازمان پیش بینی می شود شیوع دیابت از4%در سال1995به 4/5%در سال2025برسد؛ به طوریکه در کشورهای در حال توسعه تعداد بیماران از84میلیون نفر به 228میلیون نفر خواهدرسید. این سازمان تعداد بیماران دیابتی در ایران را درسال 2000 میلادی 2103000 اعلام کرد که تا سال2030میلادی این میزان به 6421000 نفر افزایش خواهدیافت(سازمان بهداشت جهانی،2006). طبق آخرین بررسیای که در ایران انجام شد، شیوع دیابت در کل جمعیت ایران3-2درصد و در افرادبالای 30 سال3/7 درصد برآورد شده است(مروتی شریف آباد و روحانی تنکابنی،1388). افخمی و همکاران در سال 1378 شیوع دیابت را درجمعیت شهری بالای 30 سال استانیزد مورد بررسی قرارداد که این میزان 52/14درصد برآورد گردید که به دوبرابر متوسط کل کشور میرسد و بیشترین شیوع مربوط به شهرستان یزد با7/15درصد بوده است(جعفریزاده و همکاران،1384). براساس گزارشات سازمان جهانی بهداشت حدود 285 میلیون دیابتی در سرتاسر جهان وجود دارد که این عدد تا سال 2030 به 438 میلیون خواهدرسید. حدود 50 درصدو دربرخی از کشور ها تا 80 درصد از بیماران دیابتی از بیماری خود بی اطلاع هستند و زمانی اطلاع پیدا می کند که دچار عوارضی همچون بیماریهای قلبی شده اند. سن مبتلا شدن به دیابت نوع 2 در جهان 55 تا 65سالگی میباشد اما در ایران این سن حدود 5 تا 55 سالگی میباشد، همچنین 14 تا 23 درصد از ایرانیان بالای 30 سال به دیابت مبتلا هستند که حدود 50 تا 60 درصد از آنها از بیماری خود اطلاعی ندارند. دیابت نوع2فراوانتر است و تقریبا90درصدکل موارد دیابت را شامل میشود(ایگد،2005).
2-2-5-سببشناسی دیابت
سببشناسی دیابت نوع دو، هم با عوامل ژنتیکی و هم با عوامل محیطی رابطهدارد، اما زمینه ژنتیکی تأثیر بیشتری بر پیشرفت دیابت نوع دو دارد، به طوریکه میزان مطابقت دیابت در میان دوقلوهای یکتخمکی بیش از 33 درصد است و زمینه ژنتیکی را تایید می کند. علاوه بر این به طور تقریبی 33 درصد افرادی که مبتلا به دیابت نوع دو تشخیص داده میشوند خویشاوندی درجهی یک یا دو دارند(پورشریفی و همکاران،1386).
2-2-6-عوارض دیابت
عوارض دیابت به دودسته تقسیم میشوند .عوارض زودرس شامل:هیپوگلیسمی و هایپرگلیسمی وعوارض دیررس شامل: نورو پاتی ، نفرو پاتی، رتینوپاتی، درماتو پاتی، سندرم پای دیابت
2-2-6-1- عوارض زودرس
عوارض زودرس مشکلاتی هستند که در کوتاه مدت فرد دیابتی را در معرض خطر قرارمیدهد . باتوجه به درمان نوین دیابت که آموزش ، اساس آن را شکل میدهد،میتوان از این عوارض جلوگیری نمود .
- هیپوگلیسمی ( کاهش قند خون )
هیپوگلیسمی از جمله عوارض زودرس و یکی از عوارض جانبی انسولیندرمانی است . اگر میزان قند خون از 60 میلیگرم کمتر شود، خطر هیپوگلیسمی بیمار را تهدید می کند ، ولی اکثر متخصصان معتقدند زمانی باید از هیپوگلیسمی صحبت کرد که میزان قند خون به کمتر از 40 میلی گرم برسد . این پدیده بویژه درافرادی به چشم میخورد که معمولا ٌ قند خونشان از کنترل خوب یا عالی برخوردار است . علائم هیپوگلیسمی شامل:« گرسنگی فراوان ، رنگپریدگی ، پوست مرطوب وسرد ، طپشقلب ، لرزش ، بیقرای ، دل درد ، اختلال بینائی ، سستشدن زانوها و سرانجام کاهش قدرت تمرکز ، دوبینی، اشکال درصحبت کردن وراه رفتن ، گرفتگی ماهیچه ها ، بیهوشی و احتمالا ٌ تنشج »است . مهمترین علل هیپوگلیسمی تزریق مقدار بیشتر انسولین، تزریق طبق معمول انسولین، ورزش یا فعالبت جسمی، کمخوردن یا دیرخوردن غذا و اسهال یا استفراق میباشد . تحقیقات جدید نشان داده است که دفعات بروز هیپوگلیسمی درکودکان بیشتر از بزرگسالان است . هرچه بیماردیابتی جوان تر ( سن کمتر) و قندخون نیزدر حد طبیعی کنترل باشد ، احتمال بروز دفعات بیشتر خواهدبود .کودکان زیر 7 سال نسبت به بروز هیپوگلیسمی حساسترند . علاوه براین ، « هیپوگلیسمیهای شدید » ممکن است به اختلالاتی در روند رشد منجر گردد . هنگامی که هیپوگلیسمی اتفاق میافتد وبعد از آن ، افراد اکثرا ٌ دچار « کندی فعالیت ذهنی » میشوند ، اما در کیفیت وصحت کارشان تغییری به وجود نمیآید. هیپوگلیسمیهای مکرر ومزمن ، ممکن است در
- Impaired Glucose Tolerance
- Impaired Fasting Glycaemia
- World Health Organization